Oktatóvideók – Mathias Corvinus Collegium

Talán még senkinek sem mondtam, de kettő kedvenc Youtube csatornám van, az egyik a Kurzgesagt, a másik a Bright side. Két fontos elemet kapcsolnak össze: a tanulást és a szórakoztatást. (education & entertainment = edutainment <3) Jópár évvel ezelőtt volt bennem egy vágy, hogy valami olyasmit alkossak, ami nemcsak maradandó, egyben szórakoztat és tanít is.

2019 augusztusában Constantinovits Milán, a Mathias Corvinus Collegium Fiatal tehetség program szakmai vezetője felkérésére belevágtam 16 új, egyesével 8-10 perces oktatóvideó legyártásába megadott témakörökben.

A legjobb briefet kaptam, mégpedig azt, hogy szabad kezet kapok, minden rám van bízva. A feladat roppant nagynak tűnt első látásra, hiszen nem volt art directorom, vágóm, fényelőm, szerkesztőm, dtp operátorom, narrátorom, accountom, copy-writerem, lektorom, operatőröm, így egy egyszemélyes médiaügynökségként kezdtem el a munkát. Csernus Imre szavai lebegtek előttem, hogy mindig olyan dologba kell belevágni az embernek a fejszéjét, ami elegendő kihívást biztosít, hiszen az ember fel tud nőni a rábízott feladatra, így fejlődik. Voltak szakmai kihívások a videók gyártása során, dehát “aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, ott kell néki megtanulni, hogyan kell a dudát fújni.”

Az alábbi szempontok végig ott lebegtek szemem előtt:
  • Gyors vágatok kellenek, egy pillanatra sem ülhet le a videó.
  • A szövegezés egyszerre tanító és szórakoztató kell, hogy legyen, sok gag-et írtam bele.
  • 4k-s minőségben vágtam, amit lebutítottam 1080p-re, így tűéles felvételek születtek.
  • A zenei aláfestésnél fontos volt, hogy szabadon felhasználható licenszű zenéket használjak. (ha később nemcsak belső felületre, hanem Youtube-ra is felkerülne)
  • A háttérvideók is mind Creative commons license-el kellett, hogy rendelkezzenek, vagy ha nem volt ilyen, képi elemet használtam, akár saját gyártású képeket is.
  • A kulcsszavak feliratozva kellett hogy legyenek a könnyebb érthetőségért.
  • A hang és a képi elemek egymást kellett, hogy felerősítsék.

Harsányi Miklós Premiere CC videóvágás

💡 Mi kell ahhoz, hogy 120 perc anyag megszülessen?

Szeptembertől decemberig készültek a filmek, 586 gigabájtnyi anyag született, 565 jpeg kép, 4 vektorgrafikus AI file, 51 psd file layerekkel és minden effektezéssel együtt, 537 pr pro file verziókkal és biztonsági mentésekkel együtt, 392 illusztrációhoz felhasznált mozgóháttér, 201 felvett 4k-s mozgókép. Előbbiek előállításához szükséges volt egy Sony 4K-s videókamera, egy nagyfelbontású monitor, stúdióberendezések, valamint egy i7-es processzorral megáldott erős videókártyás gép.

Szuper projekt volt, még sok ilyet! 📺 📹 ⏩ 🤪

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s