Digitális Média oktatás

Digitális Média – oktatás a Fiatal tehetségprogramban

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal tehetség programján belül vállaltam el Digitális Média oktatást 6. évfolyamú gyerekeknek. Általában évközben minden harmadik szombaton ellátogatok egy városba megtartani a kurzust 25 diáknak. (Szolnok, Veszprém, Pécs, Kecskemét, Miskolc, Budapest)

Mit tanulnak tőlem a gyerekek?

Az oktatás folyamán a fő hangsúly a gyakorlatorientált képzésen van, mégis az is meglepő, hogy bár Aczél Petra előadásaiból kiderült, hogy egy aranyhal 8 másodpercig tud erősen koncentrálni, és az emberek is megérkeztek erre a szintre, valamint egy témakörre 10 percig tudunk aktívan figyelni, ennek ellenére a hatodikos gyerekek a Digitális Média előadásom folyamán akár 1,5 órányi aktív figyelmet is tudnak fordítani egy részre, amikor egyszerűen beszélek Hozzájuk. Nemcsak figyelnek, de kérdeznek és érdeklődnek is.

Digitális Média kurzus mcc fit

Digitális Média kurzus Mathias Corvinus Collegium Fiatal tehetség program Harsányi Miklós

Terítéken van a

  • multitasking jelenség,
  • a digitális média hatásai,
  • újmédia remix,
  • netorika (internetes meggyőzés),
  • cyberbulling,
  • youtube alkotás,
  • fotózás és
  • weboldal analitika.

Sok olyan technikát alkalmazok, ami valamilyen módon más szemszögből és perspektívából világít rá a témakörökre. Az az érdekes tapasztalatom, hogy amit a gyerekek magukkal hoznak általában az az, hogy a mobiltelefon és a multitasking egy ellenség, a mobilozás káros, és nem vezet semmire, valamint csak negatív hatásai vannak a digitális médiának. Mindig rádöbbennek a gyerekek, hogy mennyire sokféle módon lehet alkotásra és tanulásra felhasználni az újmédiás eszközöket, és engem is lenyűgöz az a mérhetetlen alkotni vágyás és kreativitás, ami ezekben a gyerekekben él.

Kutatók éjszakája

kutatók éjszakája szolnokon

Kutatók éjszakája – Szolnok, Harsányi Miklós előadása

Idén felkértek a szolnoki kutatók éjszakáján, hogy tartsak egy kurzust az érdeklődő gyerekeknek. Folyamatosan jöttek mentek a kisdiákok, ezért az az ötletem támadt, hogy Photoshop kurzust tartok Nekik. A kivetítőn én mutattam az effektelést és a retusálást, az asztalokon lévő laptopokon pedig Ők is el tudták végezni a kiadott feladatokat.

Fiatal tehetségprogram Mathias Corvinus Collegium

MCC FIT Digitális Média

Mindig cserélődött a társaság, volt egy kisfiú, aki nagyon lelkesen szerkesztett, sorra másolta a lépéseket, de egyszer csak eltört a mécses és hangos sírásba kezdett. Rögtön odamentem hozzá, hogy segítsek Neki, megkérdeztem mi a baj, és zokogva mondta nekem, hogy nem tud olvasni. Ekkor döbbentem le igazán. A kisfiú végig tudta követni a színezéstől kezdve a filterezésen keresztül a layerekig az egész folyamatot, és a liquify-nál elakadt, mert nem tudta elolvasni a gombot, amit meg kellett nyomni. Ekkor döbbentett meg az, hogyha már ilyen fiatalon így megmutatjuk Nekik a Digitális Médiában rejlő lehetőseket, akkor később milyen nagyszerű dolgokat lesznek képesek alkotni.

Minden tanár vágya, hogy diákjai túlszárnyalják őket, szakmámból kifolyólag folyamatosan képzem magam, és hála a reklámügynökségnek, ahol dolgozom, mindig naprakész információkkal és trendekkel találkozom, így én is lépést tartok a szakmával, de én már most büszke vagyok minden diákomra, akiket az MCC-ben tanítok és taníthatok, mert ha ezen az úton mennek tovább, akkor kívánom nekik a szakmai sikerek mellett azt, hogy érjenek el hasonló örömöket, amiket én élek meg oktatásuk folyamán.

Harsányi Miklós Digitális Média kurzus oktatója

Digitális Média Mathias Corvinus Collegium

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s